П`ятниця, 03.05.2024, 02:42
Вітаю Вас Гість | RSS


                                     Красноградський міжшкільний ресурсний центр                           

                                                    Красноградської міської ради Харківської області

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 41
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2022 » Листопад » 21 » Отруєння чадним газом
11:44
Отруєння чадним газом

Отруєння чадним газом

Звичайний чадний газ - є вражаючим отруйним газом. Він може викликати втрату свідомості і вбити, якщо ви піддастеся впливу його високої концентрації в повітрі чи будете перебувати поруч з джерелом задимлення протягом довгого часу.

 

Після вдихання окису вуглецю, він потрапляє в ваш кровотік, змішується з гемоглобіном з утворенням карбоксигемоглобіну і настає отруєння чадним газом. Коли це відбувається, кров не може переносити кисень - це призводить до відмирання клітин і тканин організму.

Перші ознаки отруєння чадним газом

У разі отруєння чадним газом ключові ознаки не завжди можна визначити відразу, особливо при низькому ступені ураження. Якщо вражений людина в свідомості, бажано розпитати його, що сталося перед погіршенням самопочуття.

Основні ознаки отруєння:

  • пульсуюче биття в скронях;
  • різкі напади запаморочення і похитування;
  • тягне біль в суглобах м'язах;
  • почуття раптової втоми і пригніченості;
  • колючий біль в нижній частині грудей;
  • Раптова задишка і важке дихання.

Якщо газ видихається тривалий час, негативні наслідки для організму будуть незворотні. Порушується координація рухів, відбувається втрата зору, слуху та позбавлення свідомості. Отруєння може статися за 60 хвилин, якщо навколо багато окису важкого вуглецю.

Першу медичну допомогу при ураженні чадним газом слід надавати потерпілому самостійно, якщо рівень отруєння низький і людина недовго перебував в задимленому приміщенні.

Для того, щоб максимально знизити ризик отруєння, на підприємствах і в офісах повинні бути в наявності засоби для евакуації, наприклад Саморятівник фільтруючий Шанс-Е або Саморятівник фільтруючий Фенікс-2.

Що викликає отруєння чадним газом?

 Поширеними джерелами є автомобілі, каміни, дров'яні печі, гасові обігрівачі, вугільні грилі і газові прилади, такі як водонагрівачі, духовки і сушарки. Зазвичай вони не викликають проблем. Проблема приходить, коли:

  • автомобілі, вантажівки або інші двигуни залишають працювати в закритих приміщеннях, таких як гаражі. Окис вуглецю може накопичуватися в гаражі і просочуватися назад в будинок.
  • паливні прилади використовуються з порушенням режиму. Небезпечна концентрація окису вуглецю поступово накопичується всередині будинку або квартири.
  • опалювальні системи на твердому паливі (печі або каміни) використовуються в холодну погоду, коли двері і вікна закриті. Рух повітря в прямоточних димопроводніках або витяжках в будівлях блокується через відсутність тяги.

Перша допомога при отруєнні чадним газом

Дотримання простих правил першої допомоги при важкому отруєнні, допоможе нейтралізувати частину газового оксиду в організмі і знизити загрозу життю постраждалої людини в очікуванні рятувальників.

  • видаліть людини з передбачуваної області і виведіть його на відкритий простір.
  • зателефонуйте у швидку допомогу або рятувальникам за номером 112;
  • повідомте сусідів квартири або будинку;
  • залишайтеся з людиною, закликайте його дихати глибоко і розмірено;
  • стежте за його станом і будьте готові зробити подих з рота в рот;
  • введіть антидот чадного газу (препарат нейроглобін або аналогічний).

Профілактика наслідків отруєння чадним газом

Стандартна киснева терапія в лікарні буде потрібно, якщо людина піддалася впливу високого вмісту і концентрації чадного газу. Вона проводиться в лікарні або спеціалізованому автомобілі під наглядом медиків і покликана якомога скоріше видалити з легких отруєне повітря.

Під час терапії повітря надходить через щільно облягаючу маску і містить велику кількість кисню. Вдихання концентрованого кисню дозволяє організму швидко поміняти карбоксигемоглобин на звичайну форму гемоглобіну.

 

 


 

Купити

 

 

Терапія зазвичай триває до тих пір, поки рівень карбоксигемоглобіну не знизиться до 10%.

Знаючи причини отруєння та основи надання першої допомоги при отруєнні чадним газом, ви можете успішно допомогти потерпілому і врятувати його життя.

Переглядів: 122 | Додав: azteq | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz